SosyolojiNe, Ne Değildir?

Nasyonal Sosyalizm Nedir?

nasyonal sosyalizm nedir

“Nasyonal sosyalizm nedir?” sorusuna verilecek en iyi yanıt, 1918’de sona eren Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’da ortaya çıkan bir siyasi harekete verilen isim olacaktır. Hareket, 1933’te Almanya’da bir diktatörlük kurdu. Geriye tek bir parti kaldı, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) ve onun genel başkanı “Führer” Adolf Hitler. Nasyonal sosyalizm, milliyetçi, Yahudi aleyhtarı ve yabancı düşmanı hedefler peşinde koştu. “Almanların daha fazla ‘yaşam alanı’ elde etmesi için yabancı ülkeler bir savaşla fethedilmelidir.” düsturu ile 1939’da İkinci Dünya Savaşı, Almanya tarafından başlatıldı. 1945’e kadar sürdü.

Nasyonal Sosyalizm İdeolojisi

Nasyonal Sosyalizm İdeolojisi
Nasyonal sosyalizm ideolojisi 1880’li yıllara dayanmaktadır.

Nasyonal sosyalizm ideolojisi, Anti-Semitizm ve ırkçılık gibi bir dizi ayrımcı unsuru içerir. Ayrıca, nasyonal sosyalizm, anti-liberal, anti-komünist ve anti-demokratiktir. Geçmişi 1880’lerde Almanya ve Avusturya’da oluşan Völkisch hareketine kadar dayanmaktadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, nasyonal sosyalizm, Almanca konuşulan ülkelerin siyasi hareketi haline gelmiştir.

Nasyonal sosyalizm, siyasette milliyetçi ve sosyalist fikirlerin birleşimini tanımlar. Avusturya’daki Alman İşçi Partisi bu ideolojiden ilk bahsedendir ve 1918’de Alman Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi (DNSAP) adını almıştır. 1919’da Almanya’da Hitler etrafında kurulan Alman İşçi Partisi de aynı şeyi yapmış ve 1920’de adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) olarak değiştirmiştir.

Nasyonal sosyalizm konusunda farklı noktalara değinen görüşlere de ulaşmak istiyorsanız Nasyonal-Sosyalizm Döneminde Kadınlar adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.

Hitler’in Nasyonal Sosyalizmi

Hitler'in Nasyonal Sosyalizmi
Nasyonal sosyalizm görüşünün ilerlemesini sağlayan isim Adolf Hitler’dir.

Nasyonal sosyalizm kavramı, enternasyonalizm tarafından şekillendirilen sosyal demokrat ve komünist partilerin bir sentezi olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu. Ancak günümüzde, nasyonal sosyalizm esas olarak Hitler’in belirli ideolojisinin bir tanımı olarak kullanılmaktadır.

Hitler burada milliyetçiliği bireyin kendi milletine bağlılığı olarak tanımlamıştır. Bireysel sosyalizm için gerekli olan toplumun sorumluluğunu almaktır. Ancak bunu yaparken, üretim araçlarının toplumsallaştırılması gibi bazı sosyalist fikirleri şiddetle reddetti. Bazı tarihçiler, Hitler’in sosyalizmi yalnızca işçi sınıflarını kendi tarafına çekmek için bir fikir olarak kullandığına inanmaktadır.

Nasyonal Sosyalizm ve Soykırım

Nasyonal Sosyalizm ve Soykırım
Nasyonal sosyalizm görüşünü benimseyenler toplama kampları aracılığı ile toplu cinayetler gerçekleştirmiştir.

Hitler’in nasyonal sosyalizm, diğer şeylerin yanı sıra, ırksal ve ideolojik olarak kapalı bir ulusal “Aryanlar” topluluğu fikriyle şekillenmiştir. Bu dönemde muhalifler ve diğer “etnik unsurlar” sistematik olarak zulüm görüp ayrımcılığa uğramış ve Nazi döneminin sonraki yıllarında toplama kamplarında öldürülmüşlerdir. Yahudilere yapılan zulüm ve toplu cinayetlere soykırım adı verilmektedir.

İkinci Dünya Savaşı’nda Nasyonal Sosyalizm

İkinci Dünya Savaşı’nda Nasyonal Sosyalizm
Nasyonal sosyalizm görüşü İkinci Dünya Savaşı’nda iyice pekişmiştir.

1933’ten itibaren Hitler’in gücünü ilk kez pekiştirdiği aşama başladı. İlk başta kabinede sadece iki nasyonal sosyalist vardı. Hitler, NSDAP’ın KPD oylarının iptali nedeniyle mutlak çoğunluğu elde ettiği Reichstag yangını gibi ustaca müzakereler ve entrikalar yoluyla yeni seçimler yapmayı başardı. Bundan önce, birçok komünist ve sosyalist destekçi, o zamanlar tamamen siyasi bir hapishane olarak tanımlanan Dachau yakınlarındaki ilk toplama kampına yerleştirildi.

Yeni bir etkinleştirme yasası, yeni hükümetin önündeki dört yıl boyunca kayıtsız şartsız yasama yapmasına izin verdi. Her şeyden önce, diğer tüm partiler derhal yasaklandı, böylece NSDAP Reichstag’da kalan tek parti oldu. Bu olay Almanya’da demokrasinin fiilen sona erdiğini göstermiş oldu. Başkan Hindenburg 1934’te öldüğünde, Hitler başkanlık devraldı ve “Führer ve Reich Şansölyesi” unvanının sahibi oldu.

Bu, Hitler’in diktatör saltanatının başlangıcı oldu. Almanya’yı yeniden büyük bir askeri güç yapma çabalarını Versailles Antlaşması’nı bozarak açıkça ortaya koydu. Zorunlu askerlik yeniden başlatıldı, Ruhr bölgesindeki askerden arındırılmış bölge yeniden işgal edildi, Almanya Milletler Cemiyeti’nden ve Avusturya’dan ayrıldı ve Sudetenland Almanlara katıldı veya ilhak edildi.

Toplama kampları da genel olarak tanıtıldı ve yavaş yavaş Yahudiler, Çingeneler veya siyasi muhalifler gibi farklı etnik gruplardan insanların sistematik olarak öldürülmesiyle başladı. Bununla birlikte, Avrupa ülkelerinin geri kalanı, Hitler’in bir noktada tatmin olacağı umuduyla serbest bırakıldığı bir “yatıştırma stratejisi” izledi.

Ancak bu olmadı ve Polonya’nın işgali ile bardak sonunda taştı. 1939’da Almanya’ya savaş ilan edildi ve İkinci Dünya Savaşı patlak verdi. 1939’da Polonya’daki Alman saldırısı, Blitzkrieg olarak da bilinmektedir. Bu, Alman Reich’ın tamamen teslim olması ve Hitler’in 1945’te Almanya’daki Nazi döneminin sonunu belirleyen intiharıyla sona erdi.

Nasyonal sosyalizm dönemi genellikle Alman ve Avrupa tarihinin en geri kalan noktası olarak değerlendirilmektedir.

Neo-Naziler ve Nasyonal Sosyalizm

Neo-Naziler ve Nasyonal Sosyalizm
Neo-naziler, nasyonal sosyalizme ek olarak kapitalizmi de eleştirmektedir.

Günümüzde Neo-Naziler güncel sosyal ve sosyo-politik meseleleri ele almaktadır. Sorun çözme önerileri Neo-Nazi Völkisch dünya görüşüne dayanır ve basit cevaplar veriyor gibi görünür. Örneğin, Almanya’daki işsizlikten göçmen işçiler sorumlu tutulmaktadır. Neo-Naziler kapitalizmi eleştirir ve nasyonal sosyalizm talep eder. Bunu yaparken, aynı zamanda, komünist enternasyonalizmin aksine, her zaman sadece kendi milletleriyle ilgili olan aşırı sol ideolojinin bireysel parçalarını da kullanırlar.

Eğer nasyonal sosyalizm ile örtüşen özellikler taşıyan faşizm hakkında da bilgi edinmek isterseniz Faşizm Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir