SanatEdebiyat

Samuel Beckett Kimdir?

Samuel Beckett Kimdir?

“Samuel Beckett kimdir?” sorusu daha önce bazılarımızın kafasını meşgul etmiş olabilir. İrlandalı oyun, roman ve şiir yazarı Samuel Beckett, 20. yüzyılın edebi bir efsanesiydi. Ama onu bu denli ünlü ve önemli yapan şey neydi? Neden tarihte yaşamış yüzlerce edebiyatçının ismi unutulup giderken Beckett hala kulaklarımızda? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Samuel Beckett’ın Hikayesi

Samuel Beckett Kimdir?
İrlandalı yazar, modern edebiyatın en önemli isimleri arasındadır.

Beckett 1906’da İrlanda’nın Dublin kentinde doğdu ve Trinity College’da eğitim gördü. İrlanda vatandaşı olması onun İkinci Dünya Savaşı sırasında tarafsız bir ülke vatandaşı olarak Paris’te bulunmasına izin verdi. Gestapo direniş gruplarını yakalayana kadar Fransızlarla birlikte Almanlara karşı savaştı. Savaştan sonra Fransız direnişinde gösterdiği cesaret nedeniyle ‘Croix de Guerre’ ile ödüllendirildi. Daha sonra yazar olarak en üretken dönemine başlayacağı Paris’e yerleşti. Beş yıl içinde yazdığı eserler aşağıdaki gibidir:

  • Eleutheria
  • Waiting for Godot
  • Endgame
  • Malloy
  • Malone Dies
  • The Unnamable
  • Mercier et Camier

Ünlü edebi kişilik, aynı zamanda bir Nobel ödülüne de layık görülmüştür. 1969 Nobel Edebiyat Ödülü, İrlandalı yazar Samuel Beckett’e “roman ve drama için yeni biçimlerde modern insanın yükselişini anlatan yazılarından dolayı” verildi.

Samuel Beckett’ın Bazı Önemli Eserleri

İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşadığı deneyimleri eserlerine dökmeyi başaran Beckett’ın oldukça etkili olmuş ve edebiyat dünyasında sesi duyulmuş bazı eserlerini aşağıda bulabilirsiniz: 

  • Waiting for Godot: Waiting for Godot, İrlandalı oyun yazarının yazdığı, Vladimir (Didi) ve Estragon (Gogo) adlı iki karakterin asla gelmeyen Godot unvanını beklerken çeşitli tartışmalara girdiği bir oyunudur. İngiliz Kraliyet Ulusal Tiyatrosu’nun 1999 yılında yaptığı bir ankette, “Yirminci yüzyılın en etkili İngiliz oyunu” seçilmiştir.
  • Happy Days: Happy Days, Samuel Beckett tarafından yazılan iki perdelik bir oyundur. Eleştirmenler tarafından olumlu karşılanan oyun, The Independent’ta tüm zamanların en iyi 40 oyunundan biri olarak gösterilmiştir. Oyunun ana metaforu “amansızca zamanın ve hayal kırıklığının yavaş kumlarına batmak” olarak nitelendirilebilir.
  • Molloy: Molloy, ilk olarak 1947 ile 1950 yılları arasında yazar tarafından Paris’te yazılan üç romandan ilkidir. Malone Dies ve The Unnamable’ı içeren bu üçlü, topluca ‘Üçleme’ olarak anılır. Beckett üç kitabı da Fransızca olarak yazdı ve ardından kendi başına İngilizce’ye çevirdi. Beckett, eserlerinin çoğunda bunu yapmasıyla bilinir.

Godot’yu Beklerken hakkında daha fazla bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz:

Samuel Beckett tutkulu bir sanat aşığı ve birçok sanatçının arkadaşıydı. Özellikle Hollanda ve Flaman resimlerini oldukça severdi ve sanat, onun en unutulmaz teatral görüntülerinden bazılarına ilham kaynağı olmuştur.

  • Edvard Munch’un Çığlık isimli eseri
  • Whistler’ın Annesi
  • Salvador Dalí’nin dudak ve ağız içeren ünlü sanat eserleri

Yukarıda belirtilen sanat eserlerinin kendisini etkilediği düşünülmektedir. 

Samuel Beckett’ın Etkilediği Kişiler

Samuel Beckett Kimdir?
Beckett, farklı sanat dallarından pek çok ismi etkilemeyi başarmıştır.

İngilizce konuşan tüm modernistler arasında Beckett’in çalışmaları, realist geleneğe yönelik en uzun süreli saldırıyı temsil etmektedir. Onun örneklerine ne kadar borçlu olduklarını açıkça ifade eden bazı yazarlar aşağıda verilmiştir:

  • Václav Havel
  • John Banville
  • Aidan Higgins 
  • Harold Pinter

Ayrıca Luciano Berio, György Kurtág, Morton Feldman, Philip Glass ve Heinz Holliger gibi birçok büyük 20. yüzyıl bestecisi, onun metinlerinden yola çıkarak müzik eserleri yarattı.

Sıkça Sorulan Sorular

Samuel Beckett En Çok Hangi Eseriyle Tanınır?

Beckett'in en ünlü oyunu Waiting for Godot isimli eserdir. İlk olarak 1953'te Paris'te Sol Yaka'daki Théâtre de Babylone'da sahnelenmiştir.

Samuel Beckett'in Felsefesi Neydi?

Hugh Kenner'ın uzun zaman önce "Kartezyen Centaur" adlı makalesinde açıkladığı gibi, Samuel Beckett felsefi bir düalisttir. Spesifik olarak, Beckett insanların 'bir beden + bir zihinden' oluştuğumuza inanıyormuş gibi eserlerini oluşturur.

Samuel Beckett Tanrı'ya İnanıyor muydu?

Beckett sürekli olarak herhangi bir dini inancı reddetti ve Tanrı ile alay etti. Ancak yine de Tanrı fikrine o kadar takıntılıydı ki, yazıları deforme figürler ve dini kaygılarla doluydu.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir