Sağlık

Sistit Neden Olur? Sistit Kaç Günde Geçer?

sistit neden olur

Sistit, genellikle kadınlarda görülen bir tür idrar yolu rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık en öz tabiriyle, idrar yolu iltihaplanması olarak ifade edilir. Oldukça sık görülen bir üreme sistemi rahatsızlığı olan sistit, kadınların en az %20’sinde yaşamlarında bir kez ortaya çıkar. Bu nedenle üreme yollarıyla ilgili hastalıklarda, gerekli önlemleri almak oldukça elzem. Çünkü yeteri önlem alınmadığında ve doğru tedavi yöntemleri uygulanmadığında idrar yollarında oluşan iltihap ilerleyebilir. İlerleme neticesindeyse mesane ya da böbreklerde kalıcı bir hasar oluşabilir. Peki böylesi önemli ve kritik sonuçlar doğurabilen sistit neden olur? Sistit kaç günde geçer?

Sistit problemiyle karşı karşıya kaldıysanız, bir uzmana danışmana önce merakınızı gidermek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Sistit Neden Olur?

Sistit enfeksiyona bağlı olarak oluşan bir üreme yolu rahatsızlığıdır. Hastalık, üreme kanallarındaki bakteri oluşumu ve artışı neticesinde meydana gelir. Bakteri oluşumuysa, genellikle hijyen kurallarına uyulmadığında ya da cinsel birleşme sırasında dikkatli olunmadığında gerçekleşir. Aynı zamanda idrar tutma, az sıvı tüketme, yanlış iç çamaşırı kullanma gibi sebeplerden dolayı da bakteri oluşabildiğini unutmayın. Hal böyle olunca da sistit, kaçınılmaz olarak meydana gelir.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

sistit belirtileri
Sistit neden olur, sorusuna çeşitli sebeplerden meydana gelen enfeksiyonlar. Peki belirtileri neler?

İdrar yollarında oluşan iltihap anlamına gelen sistit hastalığının pek çok belirtisi bulunur. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • En önemli belirtilerden biri tuvalet ihtiyacı giderilirken oluşan idrar yolunun yanması hissidir. Bu his, idrar yapma süresi boyunca sürebileceği gibi sonrasında da devam edebilir.
  • Bir diğer belirtiyse, sık sık idrara çıkma isteğidir.
  • Sistit neticesinde idrar rengi bulanıklaşabilir. Aynı zamanda kötü bir koku da oluşabilmekte.
  • Yaşanan yanma hissinin giderek kasıklara ve makata ulaşmasıyla bu bölgelerde oluşan ağrı da belirtilerden biridir.
  • Bazı hastalarda ateş yükselmesi görülebilir.
  • Ter basması da sistit belirtileri arasındadır.
  • Sistit sebebiyle yorgunluk hissedilebilir.
  • Kusma ve bulantı gibi bazı belirtiler de bu hastalıkta görülebilir.
  • Sistitin bir diğer belirtisi de cinsel birleşme esnasında yaşanabilecek ağrı hissidir.

Bu belirtiler bazen birlikte bazen ayrı ayrı görülebilir. Eğer siz de herhangi bir belirtiyi taşıdığınızı düşünüyorsanız, hastalığın ilerlemesine müsaade etmeden doktorunuza danışmanızı öneririz. Hastalık teşhis edildiğinde belirli tedavi yöntemleriyle ilerlemesinin önüne kolaylıkla geçilebilir.

Sistit Tedavi Yolları

sistit tedavisi
Sistit hastalığı, üroloji uzmanlarının önerdiği antibiyotiklerle çözüme kavuşur.

Sistit tedavisine geçilmeden önce mutlaka teşhis konulmalıdır. Bunun için bir üroloğa gidilmesi gerekir. Ürologlar, hastanın tarifine ve yapılan testlerin neticesine göre sistit teşhisi koyar. Sistit teşhisi neticesinde vakit kaybetmeden tedaviye başlanır.

Sistit bir tür enfeksiyon hastalığı olduğundan bu enfeksiyonun giderilebilmesi için antibiyotik kullanılması gerekir. Elbette antibiyotik kullanımı doktor tavsiyesinde ve kontrolünde olmalıdır. Tedavi başladıktan sonra sistit yaklaşık 3 ila 7 gün içinde sonlanmaktadır. İlaç tedavisinin yanında bazı bitkisel ve doğal tedavi yolları denemeyi isteyebilirsiniz.

Sistit Bitkisel Tedavi Yolları

sistit bitkisel tedavi
Maydanoz kürü, bitkisel sistit tedavileri arasında yer almaktadır.

Sistit bir enfeksiyon hastalığı olduğu için ilaçla tedavi edilmelidir. Ancak bitkisel yollarla da bu tedavi desteklenebilir. Bu bitkisel yollardan bazıları şu şekildedir:

  • Karnabahar kürü hazırlayarak, 1 hafta boyunca sabah akşam tüketebilirsiniz. Karnabahar kürünü hazırlamak için bir buçuk bardak kaynamış suya 150 gram karnabahar parçalarının ekleyin. Ardından 5 dakika az ateşte demlenmesini bekleyin.
  • 1 bardak kaynamış suya 4 ila 10 gram arası andız otu koyup, 10 dakika bekletilerek hazırlanan kürü günde 2 ya da 3 defa içebilirsiniz.
  • Kilo vermekte de etkili olan maydanoz kürünü deneyebilirsiniz. 1 bardak kaynamış suya, 1 demet maydanoz sapı konup 5 dakika kaynatarak kısa sürede hazırlayabilirsiniz.

Tüm bunların bitkisel yollar olduğunu unutmayın. Bilimsel ve kesin bir çözüm için mutlaka doktora danışmayı ihmal etmeyin.

İlaç ve bitkisel tedavi yollarının yanı sıra sistite karşı, bol bol su içmek uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Günde en az 8 bardak su içmek hem sistit oluşumunu engellediği hem de vücut dengesine katkı sağladığı bilinmektedir.

Sistit rahatsızlığının doğal yollarla tedavisinde sorulan sorulardan biri de, sistite sıcak su iyi gelir mi? Karnın alt bölgesine sıcak havlu ya da sıcak su torbası koymak da sistite iyi gelen yollardan biridir. Ancak bu yolu denerken sıcaklığı çok yüksek tutmamaya özen gösterin. Aksi durumda deride fazla sıcaktan kaynaklanan tahrişlere sebebiyet verebilirsiniz.

Sistitten Korunma Yolları

sistitten korunma yolları
Cinsel birlikteliklerde, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde sistit oluşumu gözlenebilir.

Sistit gerekli önlemler alınmadığında ortaya çıkan ve büyük sıkıntılara kapı aralayan tehlikeli bir rahatsızlıktır. Dikkat edilmediği takdirde, hastalık fark etmeden ilerler ve farklı organlara da kalıcı zararlar verebilir. Bu sebepten ötürü sistite yakalanmamak oldukça önemli. Peki sistitten korunmak için neler yapılabilir? Çeşitli korunma yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra özel bölgeler iyice temizlenmelidir. Bu temizliğin mutlaka önden arkaya doğru silme şekilde olması gerekiyor. Böylece bakterilerin vajina ve rektal bölgeye taşınmasına engel olursunuz.
  • İdrar tutmak mesanedeki bakterilerin dışarı atılmasına engel olur. İdrar tutma sonucunda bakteriler türeyebilir. Bu sebepten ötürü sık sık idrarı dışarı atmakta fayda var.
  • “Cinsel ilişkiden sonra sistit neden olur?” sorusu da hastalıktan korunma konu olduğunda sıklıkla sorulmakta. Cinsel ilişki sırasında yeterli kayganlık olmazsa uretra zedelenebilir ve sistit meydana gelebilir. Bu anlamda cinsel ilişkide yeterli kayganlığın sağlanması da önemli bir korunma yoludur. Aynı zamanda cinsel ilişki sonrasında yaklaşık 10 dakika içinde idrar yapmak, oluşan bakterileri dışarı atmayı sağlayıp, hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.
  • Bol bol su tüketmek, sık idrar yapmayı sağladığından sistit için iyi bir önleyici yöntemdir.
  • Çay ve kahve gibi sıklıkla tükettiğimiz ürünleri dengeli bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Alkol alımını da mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
  • Genital bölgenin nemli kalması sistit oluşumunun en önemli nedenleri arasındadır. Bu yüzden iç çamaşırı seçimi iyi yapmalısınız. Daha pamuksu iç çamaşırları tercih etmek gerekir. Aynı zamanda iç çamaşırlarının gün aşırı değiştirilmesi ve temiz tutulması da oldukça kritik bir öneme sahip.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi en iyi tedavi yolu hastalıktan korunmakla başlar. Vücudumuza iyi bakarak, hastalıklardan korunmamız mümkün. Bu hastalıklardan biri olan sistitten de yukarıda ifade edilenler uygulandığında korunabilirsiniz. Ancak bazen önlemler yeterli olmayabiliyor. Böyle durumlarda ise doktorunuza danışarak hareket etmenizi tavsiye ederiz. Hepinize sistitsiz sağlık günler dileriz.

Kadın okuyucularımızın bir başka sorunu için hazırladığımız Adet Sancısına Ne İyi Gelir? yazısı dikkatinizi çekebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir