Sinema

Son 50 Yılın En İkonik Mafya Filmleri

mafya filmleri

Mafya filmlerinin tarihi, Malta Şahini’nin çıkış yılları olan 1940’lara kadar dayanıyor. Gece kulüpleri, silahlı çatışmalar ve kirli ilişkiler gibi unsurlarla andığımız mafya filmleri; ilk ortaya çıkışlarından itibaren oldukça ilgi ve takipçi kazanan yapımlar. Bu doğrultuda günümüze kadar pek çok ikonik mafya sahnesine imza atıldı. Peki bu sahneler arasında en çok dikkatimizi çeken ve kültleşmiş yapımlar hangileri? Son 50 yılın en ikonik mafya filmleri listemizden hemen bir tanesini seçip izlemeye koyulabilirsiniz. İyi seyirler!

Black Caesar (1973)

Black Caesar (1973)
Black Caesar (1973)

1973 yapımı Black Caesar, aksiyon ve suç türlerinde yer alıyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini Larry Cohen’in üstlendiği film, Türkçeye Harlem’in Babası, Kara Baba gibi isimler ile çevrilmiştir. Filmin baş rolünü Fred Williamson, Gloria Hendry ve Julius Harris gibi usta oyuncular üstleniyor.

Filmde; çocukluğunda ırkçı bir polis memurunca sakatlanan birinin, yetişkinlik döneminde Harlem’in ve suç dünyasının başına geçmesi anlatılıyor.

Battles Without Honour and Humanity (1973)

Battles Without Honour and Humanity (1973)
Battles Without Honour and Humanity (1973)

Mafya filmlerine dram ve tarih karışmasını sevenler için bu film bir numara! Japon yapımı Battles Without Honour and Humanity, Türkiye’de İnsansız ve Onursuz Savaşlar ismi ile biliniyor. Kinji Fukasaku’nun yönettiği film bir Yakuza filmi. Film, Akira Takeda’nın hapishaneden çıkışı ile başlıyor. Hiroşima bölgesine dönerek yakuza stilinden uzaklaşan Takeda, bölgedeki aileleri barıştırarak birliği sağlar. Sonrasında siyasete atılan Takeda için beklendik ve beklenmedik saldırılar, bu saldırılara verilen karşılıklar ve pek çok şey bizler için keyifli bir film konusu oluşturmakta.

Once Upon a Time in America (1984)

Once Upon a Time in America (1984)
Once Upon a Time in America (1984)

ABD ve İtalya’nın ortak yapımı ile yapılan film, 1984 tarihinde vizyonlara girdi. Bildiğimiz mafya filmlerine benzemeyen Once Upon a Time in America, pek çok özelliği ile büyük bir kitleye ulaşmayı başardı. Film:

  • 4 saat 11 dakika süresi ile uzun soluklu bir heyecan yaratmakta.
  • Robert de Niro ve Elizabeth McGovern gibi sahnede devleşen oyuncuları bir araya getiriyor.
  • 8,3 gibi başarılı bir IMDb puanına sahip.
  • Film çekimlerinin tamamlandığı zamanki orijinal süresi 10 saat idi.
  • Roma, Florida, Paris ve St. Petersburg gibi kentlerde çekimler yapıldı.

Film vizyona çıktığı tarihlerdeki düşük hasılatı ile neredeyse yapımcıların batmasına neden olsa da günümüzde sinema klasikleri arasında yer alarak hak ettiği değere ulaştı.

King of New York (1990)

King of New York (1990)
King of New York (1990)

Abel Ferrara’nın yönetmeni olduğu King of New York, 1990 yılında Amerika’da vizyona girdi. Pek çok izleyici, filmi aksiyon ve kült sahnelerine ek olarak Christopher Walken’ın devleştiği rol olarak hatırlamaktadır. Hapisten çıktıktan sonra kokain ve gangsterlik yaşamına devam eden Frank White, polisler tarafından King of New York (New York’un kralı) olarak adlandırılmaktadır. Bu sırada bir hastanenin yapımı ile ilgilenen White’ın hikayesi ve ilişkileri, bizlere 106 dakikalık bir seyir keyfi sunmaktadır.

Goodfellas (1990)

Goodfellas (1990)
Goodfellas (1990)

Goodfellas (Sıkı Dostlar) pek çoğumuzun aklında Godfather kadar yer edinebilmiş belki de tek mafya filmi olabilir. Film, 1990 yılında yapılmış olsa da bugün hala konuşulmaya devam etmektedir. Martin Scorsese’in yönetmeni olduğu Goodfellas, Jimmy Burke ve Tommy DeSimone adlı gerçek hayat gangsterlerinden ilham alınarak yazılmıştır. Joe Pesci, filmdeki rolü ve muhteşem performansı ile Oscar almıştır. Bunun yanı sıra film:

  • BAFTA en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama, en iyi kostüm ve en iyi kurgu ödüllerini
  • Silver Lion for Best Director
  • En iyi Amerikan filmi Bodil ödülü
  • ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği en iyi film ödülü başta olmak üzere çok sayıda prestijli ödülün sahibi oldu.

Donnie Brasco (1997)

Donnie Brasco (1997)
Donnie Brasco (1997)

Köstebek ismi ile de bildiğimiz 1997 yapımı film, 2 saat 27 dakika sürmekte. Filmin baş rollerini Al Pacino ve Johnny Depp’in paylaşması bile izlemeden hayranı olmamız için bir gerekçe sayılabilir.

İlkeli bir FBI ajanı olan Joe Pistone, gizli görevinin gereği olarak 6 yıl boyunca mücevher hırsızlığı yapmıştır ve bu süreçte Donnie Brasco olarak tanınmıştır. Yer altında geçen bu kadar uzun yıllar ise, Pistone’un bu kültüre alışması ve kendini Donnie Brasco olarak hissetmeye başlamasına neden olacaktır. Joe Pistone’un gerçek hayatını uyarlayan film, pek çok sahnesi ile kült bir yapım haline gelmiştir.

Gomorrah (2008)

Gomorrah (2008)
Gomorrah (2008)

Cannes ödüllü Gomorrah (ya da Gomorra) bizleri mafyatik ilişkileri ile tanıdığımız Güney İtalya’ya götürüyor. Pek çok sinema sever ve eleştirmen tarafından son zamanların en iyi mafya filmi olarak bilinen Gomorrah, vahşi ve gerçekçi çekim tarzı ile izleyenlerin aklına kazınıyor. İtalya’da yüzlerce uyuşturucu ve cinayet suçunun faili olan Gomorrah adlı köklü çeteyi izlediğimiz filmde, yalnızca suç örgütleri arasında değil modadan siyasete kadar pek çok alanda gelişen kirli ilişkileri gözlemleme fırsatımız oluyor.

Public Enemies (2009)

Public Enemies
Public Enemies (2009)

Michael Mann’ın yönetmeni olduğu Public Enemies (Halk Düşmanları) en çok bilinen mafya filmlerinden biri. Film, bu tanınırlığı hak eden bir yapım. Johnny Depp, Christian Bale ve Marion Cotillard’ın rol aldığı Halk Düşmanları, oyunculukları ile gerçek bir sinema zevki sunmakta .1929 sonrası Büyük Buhran döneminde geçen film, bir FBI ajanının dönemin azılı suçluları ile mücadelesini ve onları engellemeye çalışmasını konu almaktadır. Public Enemies, çok sayıda prestijli ödüle aday gösterilmiştir. Bugün hala çok izlenen filmler arasında yer almaktadır.

Kill the Irishman (2011)

Kill the Irishman (2011)
Kill the Irishman (2011)

İrlandalıyı Öldür ismi ile Türkiye’de vizyona giren 2011 yapımı film, gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmıştır. Bu durum, filmde sempati ve antipati duyarak izleyeceğimiz rolleri etkileyerek akılda kalıcı bir hikâye sunmaktadır. Yoksul bir geçmişi atlatarak bölge başkanı olarak göreve gelen İrlanda kökenli Danny Greene, yolsuzlukla suçlanacaktır. Bu durumdan kurtulmak için FBI ajanı olmak zorunda kalan Greene farklı bir tatta mafya hikayesi ile bizleri şaşırtıyor. Ayrıca, Christopher Walken’ı bir kere daha mafya filminde görmek, muhtemelen pek çoğumuzu mutlu edecektir.

The Traitor (2019)

The Traitor (2019)
The Traitor (2019)

Günümüzde birçok kişi mafya filmlerinin eski tadının kalmadığını ve ne varsa eski yapımlarda olduğunu düşünmektedir. Bu noktada The Traitor, birçoğumuza iyi gelecek bir yapım olarak sinema dünyasını yerinden oynatmıştır. Hain olarak da bildiğimiz The Traitor, bizi Sicilya mafyası klasiğine geri götürüyor. Politik etkisi ve uluslararası ortaklaşa çekimleri ile film, mafya filmlerine olan özlemimizi doyuracak nitelikte.

Bonus: Godfather

The Godfather
Son 50 yılın en ikonik mafya filmleri arasında şüphesiz Godfather yer almalı.

Mafya filmlerine ilgili olanların bilmemesi olanaksız olsa da ikonik mafya filmleri başlığı altında adı anılmadan geçilemeyecek olan bir klasik: Godfather

İlk filmi 1972 yılında yayımlanan seri, uzun yıllardır pek çoğumuzun hayatında önemli bir yere sahip oldu. Serinin içeriğinde dair öyle ilgi çekici bilgiler var ki, saymakla bitmez diyebiliriz. Öncelikle, serinin yazarlarından biri olan Puzo verdiği bir röportajda, hikâyenin oluşumu sırasında bir mafya üyesinden bilgi alınmadığını paylaşıyor. Böylelikle tamamı kurgu olan hikâyenin gerçekliği ve işleniş biçimi bizleri daha da büyülüyor. Hikâyeye ek olarak Marlon Brando, Al Pacino ve James Caan’ın devleşen oyunculukları büyük bir görsel şölen sunmakta.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir