Ülkemizde askerlik, erkeklerin yapmakla yükümlü oldukları bir vatandaşlık görevidir. Kadınlara zorunlu olmayan askerlik, kendi içerisinde birçok bölüme ve görevlendirmeye ayrılır. Bu bölümlerden biri olan sözleşmeli erlik ise en çok tercih edilen askeriye görevlendirmelerinden biridir. Öte yandan, maaşlı bir görev olan sözleşmeli erlik konusunda en çok merak edilen soru ise “Sözleşmeli er ne kadar maaş alır?” sorusudur. Biz de bu nedenle “Sözleşmeli erlik nedir?”, “Sözleşmeli er ne kadar maaş alır?”, “Başvuru koşulları nedir?” gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Keyifli okumalar!
Sözleşmeli Er Nedir?
Türkiye sınırları içinde bulunan 20 yaşını geçmiş her erkek, kanıtlanmış özür durumu olmadığı zaman askerlik yapmak zorundadır. Standart askerlik süresinden farklı olarak, vatani görevi süresince para kazanmak isteyen kişiler, sözleşmeli erliğe başvurabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geliştirdiği bir program olan sözleşmeli erlik maaşları ise oldukça merak edilen bir konudur.
Sözleşmeli erler; kara, deniz ve hava olmak üzere üç farklı alanda görev almak üzere hazır bulunur. Ordunun profesyonelliğinin bir parçası olan bu birim, normal askerlik görevlerine göre terör ile mücadele operasyonlarına daha fazla katılır. Sözleşmeli er maaşlarının merak edilmesinin temel sebeplerinden biri de budur. Sonuç olarak, bir meslek kolunda çalışıyormuş gibi görebileceğimiz ve daha zor şartlar altında görev icra edecek bu askerler, dolgun bir maaş alarak hayatlarına devam eder.
Sözleşmeli Er Maaşları
“Sözleşmeli er ne kadar maaş alır?” sorusu, başvuru kararı alınmadan önce merak edilen ve çevreye danışılan bir konudur. Maaşlar, her dönemde farklılık gösterir. Dönemsel farklılıkların yanında erlerin aşağıdaki kişisel durumları da sözleşmeli er maaşlarını etkiler:
- Görev süresi
- Medeni hali
- Görev yeri
- Çocuk sayısı
Milli Savunma Bakanlığı, sözleşmeli er temini duyurularının ardından başlayan süreç sonucunda bu görevde er olmaya hak kazanılır. Bakanlığın yaptığı sınavı geçmek, sözleşme koşullarına uygun olmak ve ardından sözleşme süresince görevi terk etmemek koşulu ile mesleğe giriş yapılır.
Öte yandan, sözleşmeli er maaşları ise her dönem yenilenir ve artar. Değişmesi muhtemel ve ortalama rakamlar ile sözleşmeli er maaşları 7 ila 10 bin TL aralığındadır. Yukarıda belirttiğimiz koşullar, bu maaşların belirlenmesinde büyük rol oynar.
Sözleşmeli Er Olma Koşulları
Askerlik yaşı gelmiş her erkek, bu görev için incelemelerde bulunur. Kişisel tercihe bırakılan sözleşmeli erlik, şu an ülkemizde zorunlu bir durum değildir. Normal askerlik süresi olan 6 ayın ardından gündelik hayatına dönen kişiler de vardır. Sözleşmeli er olma koşullarını merak ederek bu süreci düşünmek isteyenler için ise başlıca koşullar şunlardır:
- Daha önce askerliğe dair resmi görevlendirme yetkisi olan kurumlarda çalışmamış olmak
- 20 yaşından küçük, 26 yaşından büyük olmamak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmak
- Ortaokul düzeyinde eğitim görmek
- Boy, kilo ve sağlık muayenesinden sorunsuz rapor almak
Genellikle bu koşulları sağlamak, başvurular için yeterlidir. Bunların yanında ise hiçbir cezai suça karışmamış olmak gibi kriterler de yer alır. Sözleşmeli erlik sözleşme süreleri ise 3 yıldan az ve 4 yıldan fazla değildir. Sözleşme bitimlerinde kişiler ile tekrar iletişim kurularak sözleşme yenileme değerlendirilir.
Sözleşmeli Er Seçim Aşamaları
Sözleşmeli er başvurunuzu internet üzerinden tamamlamanızın ardından sonuçları beklemeye başlayabilirsiniz. Açıklanan sonuçlar doğrultusunda bir sonraki aşamaya geçmeniz dahilinde Ankara genel merkezli olmak üzere sürece başlayan adaylar sırasıyla şu adımları tamamlayıp görevlerine başlayabilirler:
- Evrakları teslim etmek
- Fiziki değerlendirmelere tabi tutularak bu aşamayı geçmek
- Sözlü ve fiziki mülakatı tamamlamak
- Sağlık raporunu ve güvenlik soruşturması geçmek
Öte yandan, sözleşmeli er seçim aşamaları genel olarak yorucu ve stresli bir süreçtir. Özellikle mülakatlarda birçok eleme gerçekleşir. Bu mülakatlarda başarılı olmak isteyen adaylara naçizane tavsiyemiz ise özgüvenli duruşlarından asla ödün vermemeleridir. Çünkü ciddiyetin ve resmiyetin ön planda olduğu askeriyenin hiçbir alanında ölçüsüz hareketler kabul edilmez. Sizler de sözleşmeli erliğe başvurmadan önce kendinizi iyi tanımalı ve gerek psikolojik gerekse fiziksel her anlamda hayatınızın bu yeni sayfası için kendinizi hazırlamalısınız.
Son olarak, sözleşmeli erlik Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürülen ve ordunun varlığını koruyan bir görevdir. Normal işlerden farklı olarak can güvenliğinin en dikkat edilmesi gereken konu olan bu meslekte çalışan tüm er ve er adaylarına başarılar dileriz.
Askerlikle ilgili merak edilen bir diğer konu ise Yurt Dışında Yaşayanlar için Askerlik Durumu başlığıdır. İlgili yazımıza bakarak bu konu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Sözleşmeli Erin Görev Süresi Nedir?
Sözleşmeli erler, en az 3 en çok 4 olmak şartıyla görev yaparlar.
Sözleşmeli Er Uzman Çavuş Olabilir mi?
En az 3 yıl görev yapan, 29 yaşını geçmemiş olan ve Uzman Erbaş Yönetmeliği'nde yer alan şartları sağlayan herkes uzman çavuş olabilir.
Sözleşmeli Er Eğitimi Kaç Ay Sürer?
Erler, 10 haftalık bir eğitim sürecinden geçerler.