Yaban, Birinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında başlayan dönemin önemli olaylarını ve o dönem yaşananları anlatır. Yazarı, güçlü kalemiyle tanıdığımız Yakup Kadri Karaosmanoğlu’dur. Biz de bugün, bu çeriğimizde Yaban kitabı özeti, karakterleri ve tahliline yer verdik.
Anadolu’da, oldukça fakirleşen halkın neler yaşadığını gözler önüne sererken aynı zamanda kendi kaderine bırakılmış insanların yaşantıları inceleniyor. Savaş sırasında kolunu kaybetmiş olan Ahmet Celal’in gözünden, köy halkıyla arasında ortaya çıkan farklılıkları, eleştirel bir dille okuyoruz.
Yaban Kitabı Konusu
Yaban kitabı konusu zorluklar içinde yaşamaya çalışan bir halkın hikayesidir diyebiliriz. Savaşta uzvunu kaybetmiş olan bir askerin duyguları etrafında şekillenen hikâye, büyük eleştirilerle birlikte aktarılıyor. İstanbul’da güçsüzleşen devlet sebebiyle yabancı askerlerin memlekette geziyor olması ve halka çeşitli eziyetler yapmaları, Ahmet Celal’i oldukça üzmektedir.
Mehmet Ali Köye Gitmeye Karar Verir
Vatan için bir şeyler yapmak istemesine rağmen tek kolu sebebiyle kendini aciz hissetmektedir. O hem İstanbul’un karmaşık halinden kurtulmak hem de kendi düşüncelerinden sıyrılmak için askerleri arasında bulunan Mehmet Ali’nin köyüne gitmeye karar verir. Mehmet Ali ile beraber köye ulaşırlar. İlk andan itibaren duygusal değişimler yaşamaya başlar. Farklı sorular kafasında oluşmaya başlar ve geldikleri yerde insanları rahatsız edeceğine inanır. Mehmet Ali’nin annesi ve kardeşiyle tanışır. Sonrasında kendisine ayrılan odaya yerleşir.
Yaban kitabı özeti içerisinde de göreceğiniz üzere Ahmet Celal, ilk zamanlar köylü tarafından oldukça tuhaf karşılanmıştır. Köylüler, onu devletin yolladığı bir jandarma, defterdar ya da gizli görevde biri zannederler. Ancak tanındıkça bu fikirlerinden vazgeçselerd de kahramanımız, önceleri ona irkintiyle baktıklarını dile getirir. Bu köye gelirken kurduğu hayaller arasında yer alan köylüyle haşır neşir olma isteği hiçbir zaman gerçekleşmez.
İstanbul’dan gelmiş olması, her gün tıraş olması ve hatta dişlerini fırçalaması bile garipsenir. Köylüye göre bir dağ köyünde bu kadar bakımlı olmaya gerek yoktur. Farklı yerden gelmesi bir de lakap edinmesine sebep olur. Ona “Yaban” denmeye başlanmıştır. Savaş döneminin devam ediyor olması sebebiyle Mustafa Kemal’den ve halkın direnişinden bahsetmek istese de onu ciddiye alan olmaz. Çünkü o fazla aydın ve köylüyle uyumlu olmayan biridir.
Yaban ve İmkansız Aşkı
Yaban kitabı özeti, Ahmet Celal’in köylünün duyarsızlığı karşısında üzüntüsünü görmeniz için yeterli olabilir. Üzüntüsünü dağıtmak için dolaşırken köyde gördüğü bir kadına âşık olur. Araya birilerini koyarak onu sevdiğini ve evlenmek istediğini söyler. Ancak kadın, onu “Yaban” diyerek aşağılar ve asla evlenmek istemediğini söyler.
Köye gelen şeyh ile ters düşmesi de köylüler tarafından hoş karşılanmamıştır. Ayrıca yeniden askere giden Mehmet Ali, ardında her geçen gün daha çok hırçınlaşan bir kardeş bırakmıştır. Bu durumun sorumlusu da Ahmet Celal görülmektedir. Sorunlar büyümesin diye evden ayrılır ve Süleyman adında biriyle yaşar. Süleyman, karısı tarafından kandırılmış bir adamdır. Ancak Ahmet Celal bu konuları hiç açmaz. Yine de zamanla Süleyman’a kötü davranır ve o da evden ayrılır.
Ahmet Celal’in ev işlerine yardım eden kadının Hasan adında bir yeğeni vardır. İyi kalpli ve saf bu çocuk, düşmanlar tarafından işkenceye uğrar ancak ölmez. Bu olayın ardı sıra Yunan askerleri köye gelir ve her yeri yağmalamaya çalışır. Onların köye gelmesi çok kötü olaylara sebep olacaktır.
Kitaplara meraklı mısınız? Üç kız kardeş kitap özeti için yazımıza göz atın!
Yaban Romanı Tahlili
Yaban kitabı özeti içinde çeşitli detayları sizler için belirtmeye çalıştık. Özeti ve konusu haricinde ise birkaç noktaya değinmek istiyoruz. Kitap içinde aydın ve cahil insanların çatışmasını net bir şekilde görebiliyoruz. Uzun yıllar yalnız bırakılmış bir Anadolu köylüsünün kendi inanışlarıyla farklı insanları aşağılar olması, oldukça çarpıcı bir gerçeğe tanıklık etmenizi sağlıyor.
Ahmet Celal’in hayata bakış açısı, duygularını yansıtabilmesi, kurduğu duygu dolu güzel cümlelerin aksine karşı taraf oldukça duyarsızdır. Düşünmek yerine işlerini ağalarına ve şeyhlerine sorarlar. Bitmiş bir dünya savaşı ve devam eden milli mücadeleler haricinde daha çok bireylerin yanlışlarına değinildiği görebilir.
Yaban Ana Fikri
Yaban kitabı özeti, bizlere ana fikrin ne olduğunu gösterebiliyor. Ana fikir, bir memleketin gelişebilmesi için köylüsü, şehirlisi ve tüm insanlarını eğitmesi gerektiğidir. Cehalet medeniyeti yalnızca geri götüren ve aynı zamanda insanlara büyük hatalar yaptıran bir olgudur. Cehaletin insanları duygusuzlaştırdığı ve kalbi merhamet ve sevgi dolu olanları üzdüğü kaçınılmaz bir gerçektir.
Yaban Romanı Karakterleri
Kitabın karakterlerini yazbuz.com sitemizin farkıyla şu şekilde inceleyebilirsiniz:
- Ahmet Celal, yetiştiği hayattan çok farklı bir hayata yaptığı yolculuk sebebiyle duygularını her zaman yoğun yaşayan bir kişidir. Kendi vatan sevgisi karşısında, diğer insanların duyarsızlıkları da onu derinden sarmaktadır.
- Mehmet Ali, her ne kadar Ahmet Celal’e birçok konuda faydası dokunmuş olsa da köye dönmesinin ardından hissiz bir karakter ortaya koymuştur. Ağası ve köylünün etkisiyle bambaşka bir insana dönüşmüştür.
- Emine, Ahmet Celal’in âşık olduğu kadındır. Ancak onu beğenmez ve İsmail’le evlenir.
- İsmail, ağa, şeyh, Mehmet Ali’nin kardeşi ve annesi Ahmet Celal’e iyi gelmeyen insanlardır.
Süleyman, Hasan ve Emeti nineyse belirli zamanlarda Ahmet Celal ile bir araya geldiği sıradan köylülerdir.
Sıkça Sorulan Sorular
Yaban Romanı Hangi Dönemde Yazılmıştır?
Yaban, 1932 yılında yazılmıştır. Roman içinde anlatılan zaman ise 1922 yılıdır.
Yaban Romanı Hangi Anlayışla Yazılmıştır?
Kitap yazılırken realistik bir yaklaşım benimsenmiştir. Yazar eleştirel bir dil kullanmıştır. Kitap hakkındaki detaylar yazbuz.com sitesinde incelenebilir.
Yaban Romanında Ne Anlatılmak İsteniyor?
Aydın insanlar ile cahillerin arasındaki keskin detaylar anlatılıyor. Cehaletle uğraşan bir toplumun gelişmesinin çok zor olduğu ve devletin halkını eğitmesi gerektiği belirtiliyor.